Project #24
Oostduinkerke - Gerealiseerd
 

Arne Jacobsen

concept

In Residentie "Arne Jacobsen" werden in totaal 5 appartementen voorzien (waarvan 1 triplex) met voldoende garages en bergingen.

Gezien de ligging van het perceel in de nabijheid van duinengebied werd veel aandacht besteed aan de integratie van het gebouw in zijn omgeving: De natuurlijke glooiing van het terrein en de het maximale behoud van de natuurlijke omgeving werden zoveel mogelijk behouden zodat een geleidelijke overgang ontstaat tussen het gebouw en de aanpalende percelen.

De buitenaanleg omvat enerzijds de aanleg van duinengebied en anderzijds het aanplanten van hoogstammige bomen om het gebouw zoveel mogelijk te integreren in de natuur. Het materiaal- en kleurgebruik van het gebouw werd zorgvuldig gekozen in harmonie met de natuurlijke omgeving: lichtgrijs glad zichtbeton voor de terrassen en de gevels, en hout voor de ramen en de gevelbekleding (afrormosia met oil bleeching natuurkleur); grijze beton, hout, duinzand en streekeigen vegetatie vormen de perfecte combinatie van materialen en kleuren om een maximale integratie van het gebouw in zijn natuurlijke omgeving te bekomen.

Naam project 

Arne Jacobsen was een Deense architect en ontwerper.

Arne Jacobsen studeerde bouwkunst aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen en werd er later hoogleraar. Hij werd sterk beïnvloed door Mies van der Rohe, Le Corbusier en Bauhaus, maar wist zijn ontwerpen altijd een Deens karakter mee te geven. 

Arne Jacobsen wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Deense architecten van de 20ste eeuw. Zijn naam staat synomiem met het Deense modernisme. Zijn gevoel voor zuiverheid en eenvoud zijn duidelijk herkenbaar in alles wat hij ontwierp van hele gebouwen, meubels, accessoires en textiel tot en met armaturen. Voor meer dan de helft van de 20ste eeuw was Arne Jacobsen een zeer prominente in de Deense vormgeving en architectuur. De sporen zijn zelfs nu, tientallen jaren na zijn dood nog steeds overal om ons heen zichtbaar. Zowel in de architectuur die we bewonderen als in de objecten die we nog steeds iedere dag gebruiken. Door zijn internationale erkenning heeft Jacobsen bijgedragen tot de goede naam van Denemarken op het vlak van interieurkunst.

Foto's Tim van de Velde

Locatie

Strandjutterslaan 12 - Oostduinkerke

Bekijk de kaart

Bouwjaar

2013

Arne jacobsenArne JacobsenArne Jacobsen - RRR - rietveldprojects - Oostduinkerke (Koksijde) - foto Tim van de VeldeArne JacobsenArne JacobsenARNE JACOBSEN - RRR - RIETVELDPROJECTS - OOSTDUINKERKEArne Jacobsen - RRR - rietveldprojects - Oostduinkerke (Koksijde)Arne Jacobsen - RRR - rietveldprojects - Oostduinkerke (Koksijde)Arne Jacobsen - RRR - rietveldprojects - Oostduinkerke (Koksijde) - foto Tim van de Velde