Project #5
Oostduinkerke - UITVERKOCHT
 

Henry Van De Velde

concept

Residentie Henry Van de Velde is een kleinschalige en uitzonderlijke residentie bestaande uit 5 appartementen en 2 penthouses. Mede gezien de nabijheid van de zee en het strand is getracht om een zuiver lijnenspel te creëren. Een eenvoud van afwisselende horizontale en verticale vlakken in dialoog met de natuurlijkheid van de duinen, het strand, de horizon. Het resultaat is een expliciete schranking van twee op elkaar gestapelde blokken. Op de westelijke zijde bevindt zich een gesloten houten wand die in casus voorzien is om vrij effen af te werken. Deze houtenafwerking is ook terug te vinden in de onderbekleding van de uitkragende luifel van de afdekking eerste verdieping.

naam project

Henry Van de Velde (Antwerpen, 3 april 1863 – Zürich, 15 oktober 1957) was een Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect. Samen met Victor Horta kan hij beschouwd worden als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau en wordt ook de apostel van het functionalisme genoemd. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw zou hij een toonaangevende rol spelen in de architectuur en de decoratieve kunsten. Van de Velde koos beslist voor een originele vormgeving. Hij wilde de banaliteit en de lelijkheid uit 's mensen geest verdringen.
Rond de eeuwwisseling in 1899 vestigde hij zich in Duitsland en werd er hoofd van de Weimar school voor kunst en kunstnijverheid (later het Bauhaus). Van de Velde was eveneens betrokken bij de bouw van het Universitair Ziekenhuis Gent en ook de Gentse Boekentoren is van zijn hand.

Locatie

Hoek Gillis Scottlaan/Degreeflaan - Oostduinkerke

Bekijk de kaart

Bouwjaar

2014

rietveldprojectsHenry van de VeldeRietveldprojectsRietveldprojects