Project #15
Sint-Idesbald - Gerealiseerd
 

Mies van der Rohe

LAUREAAT 2-JAARLIJKSE ARCHITECTUURPRIJS KOKSIJDE 2011 (HANDELSRUIMTE)

concept

Residentie "MIES VAN DER ROHE" heeft een topligging en bestaat uit een handelsruimte en 7 appartementen. Het situeert zich in de Strandlaan 264 te Sint-Idesbald. Een zeer centraal gelegen architecturaal project in de winkelstraat van het florerende en residentiële Sint-Idesbald en op wandelafstand van de zee.

Naam project

Ludwig Mies van der Rohe (Aken, 27 maart 1886 - Chicago, 17 augustus 1969) was een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper die grote invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van de 20e eeuwse architectuur.

Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door heldere vormen en een veelvuldig gebruik van glas, staal en beton. Zijn echte naam was Maria Ludwig Michael Mies, maar rond 1921 veranderde hij zijn naam, door er de meisjesnaam van zijn moeder (met de extra toevoeging "van der") aan toe te voegen: "Mies van der Rohe". Na een opleiding tot meubelontwerper kwam hij in dienst bij Peter Behrens, bij wie hij Walter Gropius en Le Corbusier ontmoette (1908-1911). Zijn stijl ontwikkelde zich van een romantisch classicisme tot een modernistische stijl onder meer beïnvloed door De Stijl. Zijn bouwstijl kenmerkt zich door strakke lijnen en een consequent gebruik van staal en glas met constructief knap bedachte en mooi ogende hoekoplossingen. Hij was de geestelijke vader van de standaard-wolkenkrabber" die in feite beperkt is tot een "blok", bestaande uit een stalen raamwerk gevuld met glas. (De gevel had hier geen dragende functie meer: het gebouw werd gedragen door een "intern" geraamte). De afwezigheid van ornamenten betekende een duidelijke breuk met de traditie.

Het minimalistisch motto "Less is more" vatte zijn stijl goed samen: de vorm moest tot het minimum teruggebracht zijn, maar dat minimum moest wel, qua verhoudingen en materialen, perfect zijn. Ludwig Mies van der Rohe ontwierp niet alleen gebouwen, ook in samenwerking met Lilly Reich, een aantal bekende stoelen. Ondere andere de bekende 'Barcelona Stoel', ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929, is van zijn hand. Deze stoel (met voetbank) is heden nog in productie en behoort tot de "moderne klassieken".

Locatie

Strandlaan 299 - Sint-Idesbald

Bekijk de kaart

Bouwjaar

2011

Mies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - Sint-Idesbald (Koksijde) - RRRMies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde) Mies van der Rohe - RRR - Rietveld projects - Sint-Idesbald (Koksijde)