Wie is Rietveld

Rietveld Bouwprojecten n.v. is ontstaan uit de patrimonium vennootschap Vervamo Holding nv. van de familie Moerman en is sinds 1992 actief op de markt van bouwpromotie en -ontwikkeling. Peter Moerman, heeft na zijn MBA PUB '98-'99 aan de Vlerick school Gent gedurende 7 jaar een ruime ervaring opgebouwd bij de multinational Unilever. Thomas Moerman startte na zijn studies en en de daarbij horende Erasmus periode aan de Ecole Supérieure de Commerce in Troyes (Frankrijk) zijn loopbaan direct in het Brusselse vastgoed. Beide zijn gedelegeerd bestuurder van Vervamo Holding nv, Rietveld Bouwprojecten nv en de hiermee verbonden vennootschappen.

Rietveldprojects is een projectontwikkelaar die reeds geruime tijd actief is aan de Westkust maar zich niet beschouwt als een 'doorsnee projectontwikkelaar'.

Rietveldprojects tracht de eentonigheid en banaliteit van de gebouwen aan onze kust te doorbreken aan de hand van een zeer hedendaagse visie op architectuur. We bouwen residenties die op een evenwichtige manier geïntegreerd worden in de omgeving en die zich onderscheiden door hun uitgepuurde detaillering en afwerking.  Er wordt reeds verschillende jaren samengewerkt met top architecten die onze Rietveld visie delen en waarmee we reeds verschillende architectuurprijzen mochten ontvangen. 

'bouwen met architectuur als passie' is de rode draad doorheen al onze projecten. Vandaar dat de namen van die hedendaagse projecten ook telkens als eerbetoon verwijzen naar de grote architecten en designers van de 20° eeuw.

visie

'less is more'

'Less is more' was oorspronkelijk een alinea in het 19° eeuwse gedicht 'Andero Del sarto' (Robert Browning) maar dankt zijn bekendheid als quote aan de architect Mies van der Rohe' die het gebruikte als een synoniem voor 'minimalisme'.

De term minimalisme is de benaming van een trend in het design en de architectuur en wordt in die context omschreven als 'de afwezigheid van onnodige elementen', en de pure essentie. Mies van der Rohe adopteerde 'Less is more' als zijn levensmotto. "Less is more describes my aesthetic tactic of arranging the numerous necessary components of a building to create an impression of extreme simplicity."

Ludwig Mies van der Rohe "Less is more" slaat niet enkel op de pure essentie in de architectuur van Mies van der Rohe maar is ook toepasbaar op de visie van Rietveldprojects die zich sinds jaar en dag inzet voor pure en tijdloze ontwikkelingen. Om diezelfde hoogstaande kwaliteit en pure detaillering te kunnen nastreven is er een beperking in het aantal vastgoed ontwikkelingen die jaarlijks worden opgestart.

Volgens de zaakvoerders, Peter en Thomas Moerman staat de begeleiding en het persoonlijk contact met de klanten centraal. "Je moet niet de grootste zijn in wat je doet maar wel de beste in je specialiteit." We zoeken naar een bepaald raffinement in onze gebouwen. We zijn fier op hetgeen we reeds ontwikkeld hebben en de doorgedreven design en service in de bouwfase is onze beste reclame. We hebben een duidelijke lange termijn politiek

what's in a name

Vanwaar de naam Rietveldprojects?

Rietveld bouwprojecten nv was bij de oprichting oorspronkelijk gevestigd in de Rietveldstraat. (Gentse rand)

Naast deze praktische toevalligheid ligt de architecturale visie voor het ontwerpen van kwalitatief hoogstaande en differentiërende meergezinswonigen eveneens in lijn met die van de de Nederlander Gerrit Thomas Rietveld.

Gerrit Thomas Rietveld (1888 - 1964) was een van de meest vernieuwende designers van de 20° eeuw en een van de eerste leden van 'De stijl'. Een groep met o.a. Piet Mondriaan, Marcel Breuer etc... Eén van de gebouwen die door Gerrit Rietveld nauwgezet volgens de principes van De Stijl waren ontworpen, was het Schröder-huis in Utrecht. De basisvorm is de kubus. De buitenmuren waren voorzien van grote glaspartijen zodat de interne en externe ruimte een eenheid vormen en binnen in de woningen zorgen de mobiele wanden voor een maximale flexibiliteit. Na het Schröder-huis ontwierp Rietveld ook nog wijkwoningen voor De Dam in Utrecht. Naast het ontwerpen van woningen was Gerrit Rietveld een begenadigd meubelontwerper. Als zoon van een schrijnwerker ontwierp hij zijn eerste meubelstukken in 1908. Zijn Rood-Blauw stoel (1917-1918) werd een van zijn bekendste ontwerpen. Het is een belangrijk voorbeeld van de modernistische ontwerptechniek die het 'zitten' rationaliseerde en de stoel reduceerde tot een aantal elementaire rechte vormen. De Kleuren, lijnen en vormen doen sterk denken aan het werk van Piet Mondriaan. Rietveld had nooit gedacht dat zijn stoel, een object, een dergelijk grote impact zou hebben op het modernisme en de architectuur. De rood/blauwe stoel wordt nog steeds gemaakt.

Peter moerman thomas moerman rietveldprojects rrr