Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

Rietveldhouse
Gent

Revival of an old beauty

CONCEPT

Bakkerij
3 appartementen

STATUS

Afgewerkt

PERIODE

2018-2020

LOCATIE

Gent

ARCHITECT

CAAN Architecten

Het Rietveldhuis is gebouwd in 1809 als buitenhuis. Opdrachtgever was destijds de burgemeester van Ledeberg, dat nu een deelgemeente van Gent is. De naam ontleent het aan de eigenaren: de familie Rietveld. Zij gaven het huis zijn oorspronkelijke doel terug: het is hun weekendverblijf. Hier wonen is voor hen een jongensdroom die in vervulling ging.

De beste keuze ooit

Authentiek

Bij de renovatie zijn authentieke elementen, zoals de sierlijsten, schouwen en spiegels allemaal bewaard gebleven. Caan architecten hielp mee om het pand een opfrisbeurt te geven. Zo ontwierpen zij voor de 5 meter hoge eerste verdieping een mezzanine, met bovenin een slaapkamer. Die renovatie was er niet één met een commercieel oogpunt, maar een ode aan de schoonheid van het pand en hun passie voor de architectuur. En dat alles met respect voor de geschiedenis.

Rietveld AirBnB

Het oorspronkelijke plan was om er een Rietveld AirBnB van te maken, maar uiteindelijk koos de familie er toch voor om er zelf deels te gaan wonen. Ook omdat ze zo het authentieke gevoel en doel van het pand komen bewaren. Zelf noemen ze die keuze de beste ooit.

Toerist in eigen stad

De familie leert Gent vanuit het Rietveldhouse op een nieuwe, relaxte manier kennen. De kinderen gaan op zondag naar de bakker, ze gaan samen een ijsje eten en kijken van het dak naar de zonsondergang. Ook als die zon nog aan de hemel staat is er genoeg te zien. De 3 torens, het water van de Reep tot aan de nieuwe krook zijn nog maar een paar hoogtepunten van een schitterend uitzicht over de stad.

Authentieke elementen zijn bewaard gebleven.

Over de architect

CAAN architecten is opgericht in 2000 door architect Koen Heijse. Sinds 2010 leidt hij het bureau samen met ir-architect Roel Cocquyt en Wannes Philips. Anno nu bestaat het team uit 17 architecten.

Caan architecten is vooral gespecialiseerd in conceptmatige projecten, uitgevoerd met oog op het kleinste detail. Zij ontwerpen veelal in een stedelijke context en hechten daarbij groot belang aan de omgeving en schaal van het totale complex in verhouding tot de schaal van de individuele woonunit.

01

Rietveldhouse Gent -
Chambelland Boulangerie

02
Produced By Rietveld Films

Rietveldhouse Gent -
Appartement 1

03

Rietveldhouse Gent -
Appartement 2

04
Produced By Rietveld Films

Rietveldhouse Gent -
Penthouse

05
Produced By Rietveld Films

Rietveldhouse Gent -
Rooftop

drag

“Ode aan 130 jaar familiegeschiedenis.”

Next projectRietveldhouse SDW
Rietveldhouse SDWNext project
(Residential)