Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

Inspiratie blog

Waar moet je
op letten als
je wilt investeren
in vastgoed aan
de Belgische kust?

Bestemming –
Investering of eigen gebruik?

De eerste belangrijke vraag die je moet stellen, is waarvoor je het appartement aan de kust zal gebruiken. Is het voor jezelf en het gezin of familie of als investering om achteraf te verhuren? “Het is een andere manier van werken”, zegt Peter. “Wie kiest voor een appartement dat moet renderen, zal veel meer letten op rationele aspecten. Terwijl een appartement voor ontspannende vakanties of weekends meer op emoties inspeelt.”

Bij Rietveld worden vooral tweede verblijven voor eigen gebruik verkocht. Slechts vijf procent van alle Rietveld-appartementen aan de zee komen op de verhuurmarkt terecht. Daarom focussen we in dit blogartikel voornamelijk op dat soort tweede verblijf.

Ligging –
IMet welke badplaats voel je je vereenzelvigd?

Wie een tweede verblijf kiest voor eigen gebruik, koopt vooral op basis van emotie, weet Rietveld. Die emotie is gebaseerd op mooie herinneringen en positieve gevoelens. Herinner je je de zwoele zomeravonden met je vrienden en een glas rosé op het strand? Dan kies je misschien voor een appartement dat aan de duinen grenst.

Ligging – Met welke badplaats voel je je vereenzelvigd?

Wat daarbij ook een grote rol speelt is de identiteit van de badplaats. Kies je voor de prachtige duinen van Oostduinkerke, het bijna Franse De Panne het maritieme van Nieuwpoort, de art deco van De Haan of het mondaine Knokke? Bij die identiteit moet jouw persoonlijkheid aansluiten. “Wanneer iemand herinneringen heeft aan een bepaalde badplaats, is de kans groot dat je kiest voor een tweede verblijf dat aansluit bij die herinneringen”, zegt Peter.

 

Persoonlijkheid –
Wat zijn je noden en wensen?

Een sterke persoonlijke benadering door de projectontwikkelaar van begin tot eind draagt bij aan de eerste beleving van het tweede verblijf. Iets waar Rietveld veel belang aan hecht. “Naast de bestemming en de ligging van het appartement willen we ook weten wat je gezinssamenstelling is en in welke levensfase je je bevindt”, zegt Peter. “Zo kunnen we het appartement volledig ontwerpen naar de noden en wensen.” Zestigers hebben misschien al kleinkinderen die er op vakantie zullen komen, en daarvoor zijn stapelbedden gemakkelijk. Alleenstaande koppels hebben hier dan geen nood aan. “We kunnen op die manier het appartement op verschillende manieren invullen.”

Voor die opvolging en begeleiding sta je bij Rietveld van bij het begin in contact met Peter of Thomas zelf, wat het een persoonlijk en nauw traject maakt van begin tot eind.

Budget – Wat mag het tweede verblijf kosten?

Je moet op voorhand goed inschatten hoeveel budget je wil en kan vrijmaken als je een appartement wil kopen aan zee. Op die manier kan worden nagedacht over de indeling, de materialen en de ligging. De locatie van een tweede verblijf is net als in het binnenland de bepalende factor van de kostprijs.

Architectuur en materiaal – Altijd toparchitectuur en luxe

Zoals hierboven al aangehaald, zijn rationele overwegingen veel minder aanwezig bij de keuze van een tweede verblijf dat voor eigen gebruik zal dienen. Architectuur blijft steeds een belangrijk statement, maar over de materiaalkeuze worden minder vragen gesteld, zegt Peter. “We merken dat onze klanten voor het Rietveld-brand naar ons komen. Ze weten waar Rietveld voor staat en vertrouwen erop dat we alleen maar gebruikmaken van kwalitatieve, duurzame en tijdloze materialen.”

Het materiaalgebruik voor een tweede verblijf hangt vooral af van de bestemming en de gezinsopbouw. “We hebben klanten die veel kleinkinderen hebben. Dan moet je materialen voorzien die niet bij de minste schreef een ergernis veroorzaken”, besluit Peter. Wie toch overweegt om zijn of haar appartement te verhuren, let best wel meer op het materiaalgebruik. “Dan gebruik je bijvoorbeeld niet de meest kostbare materialen.”