Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

Residentie
Henry
van de Velde

De unesco paardenvissers als schilderij

CONCEPT

7 appartementen

PERIODE

2012-2014

LOCATIE

Oostduinkerke

ARCHITECT

Govaert & Vanhoutte Architects

FOTO

Cafeïne

De kleinschalige Residentie Henry Van de Velde in Oostduinkerke bestaat uit vijf appartementen en twee penthouses. Het ligt op een zucht van het strand en de zee. Architectenbureau Govaert & Vanhoutte verdiepte het architecturale concept door de entree van deze meergezinswoning 1,30 meter onder het straatniveau te plaatsen.

Zo ontstaat een half ondergronds niveau waarbij de ingang zich als een patio onder het gebouw manifesteert. Bovendien kunnen de bovengelegen woningen zich zo optimaal en onbelemmerd richten op de prachtige omgeving: de duinen, het strand, de horizon…

Aan de westkant van de residentie benadrukt een gesloten houten wand het verticale lijnenspel. Aan de andere kant ontvouwt zich een serene eenvoud van horizontale lijnen en grote glaspartijen.

Dat alles versterkt de bewust scheve plaatsing van twee blokken op elkaar die samen in harmonie zijn met de omliggende natuur.

Op een zucht van het strand
en de zee

Henry Van de Velde

Henry Van de Velde geldt als één van de meest invloedrijke Belgische ontwerpers-architecten ooit. Hij is een protagonist van de Belgische Art Nouveau. Het scheppen van architectuur berust volgens hem vooral op logica. Zijn rationale conceptie van schoonheid vertoont dan ook sterke overeenkomsten met het functionalisme.

De vorm die het beste aan het doel beantwoordt is voor Van de Velde de mooiste. In Pages de Doctrines verwoordde hij niet voor niets én op een wel heel openbarende manier zijn afkeer van de frivoliteit, van de willekeurigheid en het opzichtige van de ‘stijlen’. Die denktrant volgen zowel Rietveldbouwprojecten als het bureau Govaert & Vanhoutte met liefde.

“Rationele conceptie van schoonheid in harmonie met functionalisme.”

In harmonie met de
natuurlijke omgeving
Next projectCorbu
CorbuNext project
(Residential)