Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

House MC
Interior

Het duinenhuis

CONCEPT

Gezinswoning met ondergrondse garage

STATUS

Afgewerkt

PERIODE

2014-2016

LOCATIE

Oostduinkerke

ARCHITECT

CAAN Architecten

House MC is het resultaat van een intensieve samenwerking van Thomas,  zijn echtgenote Charlotte (designcollectors.be) en Caan architecten.  Dat moest wel in iets bijzonders resulteren! Nu staat er een huis met een geheel eigen karakter en een prachtig zicht op de hoogste duin van Oostduinkerke.

De familie woning  is gebouwd op een bescheiden oppervlakte. De tuin is klein, maar loopt over in de openbare speelplaats. Ideaal voor de 2 jonge kinderen en bijkomende levendigheid op het openbare speelplaatsje achter het huis geeft de bewoners een ‘instant-vakantiegevoel’.

Binnen vinden we een zee aan ruimte, dankzij acht verschillende niveaus, verdeeld over drie verdiepingen. Het uitzicht over de duinen biedt elk seizoen weer een adembenemend panorama. Ideaal volgens de bewoners die ‘geen slaaf wilden zijn van een enorme tuin.’

Weldaad voor het oog

Bij het betreden van de woning val je van de ene verbazing in de andere. Langs de straatkant is er slechts 1 venster naar de buitenwereld. En wat een venster. Maar liefst 5 meter hoog en een extra canvas op het achterliggende echte canvas. Een kustwerk rechtstreeks aangebracht op de gehele muur. Over de gehele woning werd het afrormosia parket met zijn warm bruine tint gelegd. De muren bleven wit en de talrijke eigenzinnige kunstwerken en design meubels zorgen voor een elegante en kunstzinnige atmosfeer.

“The reality that architecture can create is space.”

Gerrit Rietveld
01
02
03
04
05
drag

Kriebelkrabbel

Kunstenaar Bart Lodewijks tekende voor een muurschildering in de hal van de woning. Hij koos daarvoor de muur in de hal omdat die het meest in verbinding staat met de buitenwereld. Zijn stijl wordt gekenmerkt door krijtstrepen. Toen de jonge zoon van de bewoners de schildering zag, zei hij “Mama, dit is toch gewoon kriebelkrabbel”. Bart was niet beledigd door die omschrijving. Sterker nog: hij besloot dat dat de titel van het werk zou worden. Zijn schildering is een echte conversation starter en trekt zelfs de aandacht van voorbijgangers.

Woorden als privacy en geborgenheid lijken te botsen met begrippen als transparantie en openheid. Toch slaagde CAAN architecten erin om dit alles te verzoenen in een harmonieus geheel.

House MC expliciteert de visie van Rietveld Projects door resoluut te kiezen voor architectuur die zich harmonieert met de menselijke omgeving. Je zou het zelfs warmhartig minimalisme mogen noemen. Het bouwwerk eist niet schreeuwerig of agressief de aandacht, maar omarmt de warme beleving op een uitgesproken en toch discrete manier.

Next projectHouse MP
House MPNext project
(Residential)