Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

Who wouldn't love
to live here

Residentie Oscar Niemeyer

CONCEPT

5 appartementen

STATUS

Afgewerkt

PERIODE

2015-2017

LOCATIE

Oostduinkerke

ARCHITECT

Govaert & Vanhoutte Architects

Een ambitieuze residentie, ontworpen door Architectenburo Govaert & Vanhoutte, sinds 1992 onze huisarchitect. En die ambitie blijkt uit aan de naam die verbonden is aan dit project: Oscar Niemeyer, een Braziliaanse grootmeester en een vaandeldrager van de moderne architectuur.

Breedbeeld op de Noordzee,
haar duinen en natuurgebied

Klein en groots

Met 5 appartementen is het geen grote residentie, maar door de fenomenale inplanning in het landschap en het brede uitzicht op de natuur, voelt het toch groots. Het combineert een ode aan de uitgesproken hedendaagse architectuur met een stevig fundament in de Oostduinkerkse duinen.

Intrigerend spel

De getrapte opbouw zorgt voor een intrigerend spel van zwevende terrassen. De open gevels versterken het breedbeeld op de Noordzee, haar duinen en natuurgebied. Om het in architecturaal jargon te omschrijven: strakke gereduceerde profielontwikkeling in frontale confrontatie met zee, duin en natuur.

Oscar Niemeyer

Eerbetoon

Zijn sculpturale interpretatie van Le Corbusier’ functionalisme is zichtbaar in weelderige vormen en tal van imposante gebouwen. Brasilia is zeer waarschijnlijk zijn meest tot de verbeelding sprekende project. Hij pionierde in de onbegrensde mogelijkheden van gewapend beton. Zijn werk riep nogal extreme reacties op.

Residentie Oscar Niemeyer is een eerbetoon aan Oscar Niemeyer. Het heeft een speelse signatuur, maar het volgt Niemeyers kijk op architectuur tot in details.

Intrigerend spel van getrapte terrassen en frontale confrontatie met zee, duin en natuur.

Architectuur

Govaert & Vanhoutte architects is een bureau uit Brugge, onder leiding van Damiaan Vanhoutte & Benny Govaert. Zij laten zich inspireren door de Russische kunstenaar Malevich die in hun ogen het figuratieve, het narratieve en het identificeerbare oversteeg om een dimensie te bereiken waarin proportie, dimensie, modulatie, compositie, evenwicht samenkomen.

Zelf streven zij ook naar die abstractie. In alles wat ze doen gaan ze uit van een functionele analyse van het programma en de omgeving. Daaraan verbinden ze een artistieke visie, die resulteert in resulterend in authentieke concept die verbonden blijven met inhoud en locatie.

De interieur architectuur van onderstaand appartement werd verzorgd door 5AM.

01
02
03
04
05
drag
Next projectPeriscoop
PeriscoopNext project
(Interior)