Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

The Ultimate
triangle

Residentie Pierre Paulin

CONCEPT

Meergezinswoning 14 appartementen

PERIODE

2014-2016

LOCATIE

Sint-Idesbald

ARCHITECT

CAAN Architecten

FOTO

Tim van de Velde, Cafeïne

Residentie Pierre Paulin vindt u in Sint-Idesbald, de voorlaatste gemeente voor de Franse grens. Het is residentie op een hoekperceel bestaande uit 12 appartementen en ondergrondse garages. Het hoekperceel werd aanzien als een perceel vol uitdagingen. Wij zagen er vooral heel wat mogelijkheden om een er een sculpturaal gebouw neer te zetten. En dat werd het ook!

De meerwaarde van details in een spel van lijnen

Agressieve vorm.
Zachte architectuur.
Netjes binnen de lijnen.

Binnen de lijnen

Het perceel bevatte stroken grond waarop niet gebouwd mocht worden. En dan was er nog de rooilijn, waar de residentie strak tegenaan is gebouwd. Netjes binnen de lijnen dus. Intensief meet- en puzzelwerk leverde voldoende ruimte op voor 14 appartementen. De architecten wilden de mogelijkheid houden om de teruggesprongen verdieping deftig in te kunnen richten en de beoogde lijn van de dakverdieping behouden. Daarom kozen ze ervoor om de gevels licht verlopend van 2 naar 3 meter ten opzichte van de gevellijn te positioneren.

Agressief en toch zacht

Een driehoek is natuurlijk een vrij agressieve vorm. Een sobere architectuur maakt het geheel daarom zachter. Met ramen die allemaal in hetzelfde vlak zitten en zo een zekere orde uitstralen. Ook de warme handvormsteen met gekaleide structuur zorgen voor een rustig beeld. Aan de straatkanten zijn de gevels vertrapt uitgewerkt in gevelmetselwerk. De gemetste vlakken zijn weer onderverdeeld in kleine vlakken met horizontale en verticale vulling. Een schaduwvoeg in het parement zorgt voor een fraaie kadrering.

Tot in de puntjes

Claustra metselverband

Scherpe hoeken in een gesloten woonruimte zijn niet ideaal. Daarom zijn punten uitgewerkt als inpandige terrassen. Die zijn aan één kant open en aan de andere halfopen dankzij een claustra-metselverband. Daarbij laat men telkens een steen weg. Dat zorgt, in combinatie met de balustrades ook voor een uniek gevelspel. Voeg daaraan toe de horizontaal gemetselde boorden en de invulling tussen de ramen, die verticaal is uitgemetseld. Zulke details zijn voor veel promotors ‘zonde van het geld’, maar de de meerwaarde van zulke details en verfijningen mag niet worden onderschat. Ze geven een gebouw net iets extra’s; een geheel eigen karakter.

Scherpe hoeken in een gesloten woonruimte zijn niet ideaal. Daarom zijn punten uitgewerkt als inpandige terrassen. Die zijn aan één kant open en aan de andere halfopen dankzij een claustra-metselverband.

“Een unieke vorm die toch keurig binnen de lijntjes blijft.”

01
02
03
04
05
06
07
drag

Architectuur

Pierre Paulin is een ontwerp van architect Koen Heijse, oprichter van CAAN Architecten te Gent. Sinds 2010 leidt hij het bureau samen met ir-architect Roel Cocquyt en Wannes Philips. Op heden bestaat het team uit 17 architecten.

CAAN Architecten is vooral gespecialiseerd in conceptmatige projecten, uitgevoerd met aandacht voor het kleinste detail. Veel van de projecten komen tot stand in een stedelijke context. Daarbij hechten ze groot belang aan de omgeving en de schaal van het totale complex in verhouding tot die van de individuele woonunit. Ook besteden ze veel aandacht aan de interne woonkwaliteit van de woning of het appartement.

Next projectTheo van Doesburg
Theo van DoesburgNext project
(Residential)