Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

A refined
and elegant building

Residentie Theo van Doesburg

CONCEPT

12 Appartementen

STATUS

Afgewerkt

PERIOD

2020-2022

LOCATION

Oostduinkerke

ARCHITECT

CAAN architecten

Residentie Theo Van Doesburg is een prachtig voorbeeld van een totaal dat de som der delen overstijgt. Het bevat 10 doorzon appartementen en 2 penthouses en is een elegant ontwerp van Caan Architecten dat de volmaakte rust uitstraalt. Deze residentie kenmerkt zich door inspringende terrassen en ramen in tweede lijn. Hierdoor ontstaat een discrete ‘klemtoon’ op het zandkleurige betonnen vlak dat op ronde bakstenen kolommen lijkt te rusten.

Even rustgevend als elegant.

Rust is het kenmerk van sublieme architectuur

De residentie is ingebed in de typische duinbegroeiing. Daar tussendoor bekeken lijkt het alsof de horizontale en verticale vlakken in hun zwevende beweging zijn vastgezet. Inspiratie hiervoor putte Caan architecten uit het werk van naamgever Theo van Doesburg. Hij was schilder, theoreticus en architect. Maar hij was vooral oprichter van tijdschrift De Stijl en een 20e eeuwse propagandist voor de moderne kunst. Het ontwerp onttrekt zich aan narratieve referenties. Lijnen, kleuren en vormen hebben een rol om hun eigenheid en hun intrinsieke kwaliteiten.

Tijdloos

De niet-dragende, ronde kolommen zijn gebouwd als architecturale ornamenten, vervaardigd van bruin beige baksteen. Dat materiaal komt ook terug in de vlakke gevels en versterken zo de esthetische eenheid. De inspringen gevels zijn uitgevoerd in donker gebeitst hout en de dakverdiepingen hebben een eigen signatuur dankzij ze de strakke en verfijnde metaal-skelet architectuur. Uitgangspunten bij dit alles waren maximale beglazing en ruime terrassen.  CAAN architecten koos niet voor traditioneel hellende daken, maar voor platte groendaken die passen bij de tijdloze architectuur van nu.

“Rust is inherent aan sublieme architectuur.”

Meer weten over dit project?

Thomas Moerman

Owner / sales

+32 496 10 40 40
Next projectVilla de Nil
Villa de NilNext project
(Residential)