Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

800 years of history
in one glimpse

Rietveldhouse Gent - Rooftop appartement

“The historical city center at your feet”

CONCEPT

Van zolder kamer tot Rooftop appartement

PERIODE

2018-2020

LOCATIE

Gent

ARCHITECT

CAAN Architecten

FOTOGRAFIE

Tim van de Velde

L’histoire se répète.

Het pand werd in 1893 gebouwd door een Burgemeester van een ondertussen Gentse deelgemeente als buitenverblijf. De geschiedenis herhaalt zich want we wonen met ons gezin ook in de Gentse rand en gebruiken het huis als weekend verblijf. We zijn hier toerist in eigen stad: we leren Gent op een nieuwe, relaxte manier kennen. Op zondag gaan de kinderen alleen naar de bakker, gaan we samen een ijsje eten of kijken we op het dakterras naar de ondergaande zon. We hebben er een mooi zicht op de Reep, het Gerard de Duivelsteen, de torens van Gent en de Krook Bibliotheek: compleet omgeven dus door oud en nieuw, verleden en toekomst.

 

Jongensdroom om hier te wonen

Voor mijn broer en ik heeft het pand wel een bijzondere betekenis: als schooljongens passeerden we hier altijd, op weg naar het college. Je kon er niet naast kijken: met zijn drie gevels was het een beeldbepalend gebouw voor het Francois Laurentplein. Beneden was er toen nog een Bang & Olufsen winkel. We verlekkerden ons altijd aan de nieuwste televisie en stereo installaties. Op een manier was het voor ons allebei een jongensdroom om hier te komen wonen.

Het hoeft niet groot te zijn om groots te voelen

Niettegenstaande het appartement een beperkte oppervlakte onder het dak heeft, hebben we er iets zeer fijns van kunnen maken. Er zijn verschillende doorzichten en de zon valt overvloedig binnen dankzij de ingeving van CAAN architecten die een ‘Black Box’ op het dak hebben geplaatst. Via een draaitrap langs een 6 meter hoog raam (een waar huzaren stukje) kom je boven in de living. In de zomer staat de schuifdeur wagenwijd open en heb je een direct toegang tot het terras. Als je goed luistert hoor je in de verte het geroezemoes van de passanten en water toeristen die net onder het Francois Laurentplein kunnen doorvaren.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
drag

Via een keuken kast naar de verborgen kinderkamer

Het zit hem soms in kleine dingen maar de ‘verborgen kinderkamer’ is een van de plezante details van het appartement. Via een keukendeur kom je in de maat gemaakte kamer. Er is een dubbel bed en een stapelbed voorzien. Door het feit dat er een minimum aan materialen werd gebruikt creëer je rust. Letterlijk en figuurlijk. In de aansluitende badkamer hebben we dezelfde materialen gebruikt als de main bedroom.

In de keuken is er een mooie wisselwerking tussen de Inox Bukthaup keuken, de groene natuursteen en het donkere hout. Onder de schuine dakrand van de voormalige zolder hebben we lage kasten voorzien met een ingewerkt lichtlijn die het hele appartement word doorgetrokken. Zo verleng je visueel de lengte van de leefruimte bij het vallen van de duisternis.

01
02
03
04
05
drag
Next projectOscar Niemeyer
Oscar NiemeyerNext project
(Interior)