Omdat toparchitectuur ons verbindt

0%

From old to contemporary chique

Villa Soenens

CONCEPT

Villa

STATUS

Afgewerkt

PERIODE

2020-2022

LOCATIE

Gent

Villa Soenens is gebouwd in de jaren 50 en heeft alle stilistische kenmerken van die tijd. Velen daarvan passen nog steeds bij onze moderne tijd. Anderen vroegen om een update. En dan is er natuurlijk nog de wens en noodzaak om objecten als deze duurzamer te maken. Wij namen dit prachtige gebouw met zorg, beleid en liefde mee naar de toekomst. Naar de jaren 2020.

De vriendelijke oude dame naast de deur

In deze klassieke, witte villa leefde een gezin met 5 kinderen. Nadat de eerste bewoonster in 2019 overleed, namen wij het over. Het ligt direct naast de site waarop we op dat moment het Rietveld Paviljoen aan het bouwen waren en Villa de Nil in alle glorie herstelden. Daarom wilden we voorkomen dat er op twee aangrenzende percelen twee aparte nieuwbouwresidenties zouden komen.

01
02
03
04
05
06
07
08
drag

“Een moderne mantel voor een stijlvolle oude dame.”

Het goede behouden

Een aantal elementen was al verzekerd van hun voortbestaan. De eerste is de fraaie rij bomen tussen Villa Soenens en Villa de Nil. In de zomer vormt die een ware groene parasol die de nodige verkoeling biedt. Het dak in stro was een paar jaar daarvoor volledig vernieuwd en achter de woning ligt een weelderige boomgaard die te mooi en te karaktervol is om niet te laten staan.

Inspiratie

Een bezoek aan Wijndomein Valke Vleug, ontworpen door Architect Vincent van Duysen, gaf ons inspiratie. We besloten de witte bakstenen gevel te voorzien van een nieuwe schil: een nieuwe mantel voor de stijlvolle oude dame. We plaatsten extra isolatie en werkten de buitenkant af met zwart hout. Dat gaf het geheel een fraai en uitgesproken cachet.

Vier maal Rietveld

En zo bestaat de Rietveld site nu uit vier verschillende gebouwen. Alle vier zijn ze verschillend in opzet en uitstraling. Maar alle vier dragen ze het gemeenschappelijke en onmiskenbare Rietveld DNA.

Next projectCorbu
CorbuNext project
(Residential)